Feest van de Geest 2024

 FvdG 2

Groningen - Noord Drenthe - 9 mei t/m 20 mei 2024

Hemelvaart - Pinksteren

Thema: TROOST

Eens in de twee jaar vindt in de periode vanaf Hemelvaart tot en met Tweede Pinksterdag het landelijke evenement Feest van de Geest plaats.In het cluster Groningen - Noord Drenthe doen 20 kerken en 22 kunstenaars mee. FvdG EngelenDe kunstenaars hebben voor iedere kerk een kunstwerk gemaakt naar aanleiding van het thema van dit jaar. In meerdere disciplines, zoals schilderen, beeldhouwen, keramiek, monumentale kunst, textiel, fotografie e.a. is het thema 'Troost' te beleven. Het thema wordt breed omarmt, de kunstenaars hebben er zin in. Er zal veel moois te zien zijn en wij hebben de kunstenaar gevraagd zoveel mogelijk aanwezig te zijn.

In de NICOLAIKERK te Appingedam exposeert Joke Schepers                                                                                     

 
FvdG Joke Schepers     
                                                                                                        
Ik ga met een zeer intens gevoel de uitdaging aan om de troost te laten voelen, ruiken en zien in de Nicolai kerk in Appingedam. Ik ben al een hele tijd bezig met het thema 'engelen'. Er zullen veel engeltjes de kerk verlichten. Er zal in het midden van de kerk een plek zijn om u te laten vertroosten en beschermen. Muziek zal er klinken en geuren zullen u terugbrengen naar een staat van ultieme troost.

Joke Schepers
jokeschepers@live.nl
www.jokeschepers.exto.nl


Feest van de Geest: Troost in de Nicolaïkerk
Op Hemelvaartsdag 9 mei gaat het Feest van de Geest van start. Om 13.00 uur vindt in de Nicolaïkerk de feestelijke opening plaats van deze expositie die tot Tweede Pinksterdag 20 mei in de kerk te zien zal zijn. Kunstenares Joke Schepers zal uitleg geven over haar installatie en er is gelegenheid haar kunstwerk en de kerk te bewonderen, onderstreept met een hapje en een drankje.
Naast de vaste openstellingstijden op woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur, is de kerk in deze periode ook open op zondag 12 mei en Eerste en Tweede Pinksterdag 19 en 20 mei van 13.00 tot 17.00 uur (de sluitingstijd van 17.00 uur geldt ook op 9, 11 en 18 mei).
Deze expositie maakt onderdeel uit van het landelijke evenement Feest van de Geest. Voor de regio Groningen en Noord Drenthe is hierover uitgebreide informatie te vinden op de website feestvandegeest.nl/gnd. Alle meewerkende kerken zijn gratis toegankelijk, al is een vrijwillige bijdrage natuurlijk altijd welkom. Wie Joke Schepers persoonlijk wil ontmoeten, kan in de Nicolaïkerk terecht op 9, 11, 12, 18, 19 en 20 mei.
Tijdens het Feest van de Geest zullen in de Nicolaïkerk ook foto's van gemeenteleden te zien zijn die het thema 'Troost' belichten vanuit persoonlijk perspectief. De voorbereidingscommissie heeft Netty van der Deen en Terry Benjamins bereid gevonden voor de organisatie hiervan.
Op de Pinkstermorgen om 9.30 uur wordt een speciale kerkdienst gehouden rond Joke's kunstwerk en het thema 'Troost'. Het is een Thomasviering naar Fins, luthers model. Kinderen van de clubs en de cantorij verlenen hun medewerking aan deze viering. Meer over de vormgeving van de Thomasviering is te lezen in de uitleg 'Bij de diensten'.

Feest van de Geest foto's van opening

Op Hemelvaartsdag is 'Feest van de Geest' in de Nicolaikerk geopend. Ds. Johan van den Berg opende het en vertelde wat er zoal ging gebeuren. Daarna vertelde kunstenares Joke, Schepers, waarom zij met dit project begonnen is. Er stonden prachtige schilderijen en ze had vele kleine schilderijtjes gemaakt met engelen. Er staat een tent in het koor van de kerk met een schelpenpad, waar ook glinsterende stenen tussen zitten.

Tevens staan er in het begin van de kerk als je binnenkomt, een paar schermen met foto's van mensen die foto's ingestuurd hebben met als thema: 'Troost". Het zijn stuk voor stuk prachtige foto's met een tekst er onder waarom ze deze foto gekozen hebben.
Henk Mulder en koster Linus de Vries werden gevraagd naar voren komen om de wierook aan te steken en te zwaaien met de wierook in de tent.De bijeenkomst werd afgesloten met koffie met gebak.
Wij nodigen iedereen uit op Pinksterzondag 19 mei, waarin de dienst wat anders is als anders. Het is een zogenoemde Thomasviering naar Luthers model uit Finland.
Je kunt gewoon rondlopen en een kop koffie pakken en kijken wat er zoal in de kerk staat. Het is 'een heilige chaos'. Ook kun je een kaars aansteken en met mensen praten. Iets schrijven in een gebedenboek, iets tekenen of schilderen of met een groep zingen. Daarna, als we tot rust zijn gekomen, gaan we over tot de viering , voorbereiding, Woorddienst, gebeden, tafelgebed, maaltijd van de Heer en zegen.
U bent allemaal van harte uitgenodigd.

De Nicolaikerk en andere kerken zijn open op 9, 11, 12 en 18, 19, 20 mei tussen 13.00-17.00 uur.


Fototentoonstelling in de NicolaikerkFvdG 1

Waar put u/jij troost uit, maak het zichtbaar. 

In de week van Hemelvaart naar Pinksteren doet onze gemeente mee aan Feest van de Geest. Een ontmoeting tussen kunst, Pinksteren en kerk. Het thema dit jaar is 'TROOST'. Tijdens de openstelling, maar ook zeker tijdens de kerkdienst op Pinksterzondag, zal kunstenares Joke Schepers dit thema op eigen kunstzinnige wijze tot uiting brengen. Om het thema alvast te laten leven en nog meer body te geven
tijdens Pinksteren willen we u/jou vragen mee te doen aan onze fototentoonstelling. Maak of kies een foto die u/jij associeert met 'troost'. Geef hierbij kort aan waarom juist die foto past bij het thema. Van de inzendingen maken we dan een tentoonstelling die we in de kerk houden van Hemelvaart t/m Pinksteren.
Iedereen kan meedoen. Alleen foto's die voor 3 mei zijn aangeleverd worden tentoongesteld worden. Zie hier het resultaat 

 In bewerking

 

 

druppel
 De druppel
 Een druppel als traan aan een tak met knopjes, in tijden van verdriet is er altijd hoop op een nieuwe start
 regenboog
 De regenboog
 Bijzonder, prachtig en liefdevol teken van onze Heer
 trouwboeket
 Trouwboeket
 Deze foto is van het trouwboeket van mijn zus en zwager, die in augustus vorig  jaar getrouwd zijn.
 Ze hebben beide moeilijke perioden meegemaakt in hun leven, maar zijn ontzettend gelukkig dat ze  elkaar gevonden hebben.
 Dat geluk willen ze delen. O.a. door er te zijn voor mensen die het moeilijk hebben, en hun zo troost te bieden.
 Handen
 Handen
 "Samen, hand in hand, daar is liefde en troost voor elkaar."

 Klaprozen
De klaproos
De klaproosstaat symbool voor troost. De bloem ziet er teer en kwetsbaar uit maar gaat letterlijk door weer en wind

 Kleinkind
 Het hart 
 Het hart is voor familie en vrienden. Zo fijn om die te hebben
 Een goed gesprek geeft mijn dag een gouden randje
 Handen
 Handen
 "Samen, hand in hand, daar is liefde en troost voor elkaar."
 Opkomende zon
 Ondergaande zon
 Ik put troost uit de natuur, de ondergaande zon heeft een warme gloed die troost biedt
 Sterrenhemel
 Sterrenhemel
 De hemel, de plek waar het goed is. Duizenden lichtjes die zich onmenselijk groot over ons uitstrekken.  Het is troostend te weten dat er iets zo groot is waar we op mogen vertrouwen

 Andere Feest van de Geest locaties om te verkennen:   

 1 Dorpskerk Zuidhorn - Gosse Koopmans
 2 Gastkerk Zuidhorn - Claartje van der Linden
 3 Centrumkerk Winsum - Elise Klinkert
 4 Hoeksteenkerk Middelstum - Wia van Dijk
 5 Hyppolytuskerk Middelstum - Evelyne van Duyl
 6 GKV kerk "De Wijngaard" Uithuizermeeden - Edwin Grissen
 7 "Het Anker" Uithuizermeeden - Marjan Ketting
 8 "De Ontmoeting" Roodeschool - Kitty Blüm
 9 Nicolaikerk Appingedam - Joke Schepers
10 Kandelaarkerk Schildwolde – MW Goldjebloum
11 Piccardtkerk Harkstede - Roelof Hoving
12 Kloosterkerk Ten Boer - Peter Dijk
13 Sebastianuskerk Noordwolde - Rolina Nell
14 Dorpskerk Eelde - Hedy Abeling
15 Bonifatiuskerk Vries - collectief Cammenga/Kindt/Bos
16 Bartolomeuskerk Noordlaren - Bert Hemsteede
17 Dorpskerk Zuidlaren - Ingeborg Entrop
18 Magnuskerk Anloo - Kitty Boon
19 Witte Kerkje Gasselte - Nicoline Goris
20 Goede Herder Kerk Borger - Annewil Jansen

Alle info over Feest van de Geest is te vinden op www.feestvandegeest.nl/gnd
en op onze Facebook-pagina: Feest van de Geest Groningen /Noord Drenthe.
Folders zijn verkrijgbaar op de locaties.

 FvdG 2

De kerken zijn open op 9, 11, 12 en 18, 19, 20 mei tussen 13.00-17.00 uur.

Wij hopen u te zien!

Foto's Appingedam - KLIK OP EEN FOTO EN VERGROOT DE FOTO'S

 

 

 

De diensten van de Protestantse Gemeente Appingedam vinden plaats in de prachtige Nicolaïkerk.
Meer info:

Nicolaïkerk Appingedam »

Het meest actuele kerkblad vindt u online. Hier kunt u ook vorige edities inzien.

Kerkblad »

De PG Appingedam heeft overeenkomstig de privacy wetgeving, die op 25 mei 2018 in gaat, een privacy-verklaring opgesteld. Op de hieronder vermelde pagina (link) vindt u deze verklaring.

Privacy verklaring PG Appingedam »

Heeft u suggesties of opmerkingen ten aanzien van deze website? Neem dan contact met ons op middels het contactformulier.

Contact »